加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 睇到好嬲`
載入中 ...
Tigris`翼仔:
灌水高手

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See三年章
勳章介紹:註冊天數滿1095天  

會員編號 159473
精華 3
積分 51931
帖子 40285
威望 5 點
I-See幣 101296 錢
GAME幣 13394 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 140
註冊 2006-5-2
註冊天數 6571
狀態 離線
  只顯示 Tigris`翼仔: 的帖子

QUOTE:
原帖由 蘋兒 於 2007-12-1 02:26 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。

我唔覺得初信既人睇左呢d網頁就會對佢信仰造成阻礙
呢D要睇返佢個人判斷力
睇佢會唔會有疑問就去查經,查書,搵證據
睇佢有冇批判性思考既能力

而呢D判斷力同思考能力係要晌一個多元既環境訓練出黎
一 ...

假如佢判斷力弱或者判斷錯誤
假如佢有疑問都唔問、唔查經、唔理
假如佢真係冇批判性思考既能力
咁你會點?

我從來都冇話過要隱藏d咩
而我亦深信神既計劃係唔會有漏誤
冇錯,我只會一面倒講神有幾好
因為哩個係其實
當人地問點解社會會出現問題,
我唔會話係神既錯
而係話哩個係神計劃既一部分
再分析點解神要讓哩個問題出現

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
蘋兒
初生嬰兒

會員編號 377964
精華 0
積分 256
帖子 47
威望 0 點
I-See幣 10958 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-10-9
註冊天數 6047
狀態 離線
  只顯示 蘋兒 的帖子

QUOTE:
原帖由 T-Menura`舞: 於 2007-12-2 03:10 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。

假如佢判斷力弱或者判斷錯誤
假如佢有疑問都唔問、唔查經、唔理
假如佢真係冇批判性思考既能力
咁你會點?

我從來都冇話過要隱藏d咩
而我亦深信神既計劃係唔會有漏誤
冇錯,我只會一面倒講神有幾好
因 ...

如果一個人判斷力有問題
咁會唔會連佢既信仰都有問題?
會唔會根本錯信,盲信?

所以一般教會咪會鼓勵人多查經多思考
同埋訓練思考能力囉

乜都唔睇唔知唔理,冇人幫到佢

至於思考神點解會讓社會問題出現
我copy兩段文章你睇睇
隨意猜測神既旨意可能都係唔符合聖經道理

賽 45:7 「我造光,又造暗;我施平安,又降災禍;造作這一切的是我耶和華。」

這根本是上帝的一個「很有氣派」的自我宣告, 然而信徒從來大都沒有這般氣魄, 倒變得閃閃縮縮. 這節經文在某程度上已和一貫的想法不同: 通常我們都說神是至善, 是愛, 平安固然被認定是祂所賜的, 災禍卻會一股腦兒撥給魔鬼, 或說是人的罪自己招來的.  
然而上帝從不如我們所想般小氣, 更不如我們所想的狹隘. 祂是自有永有者, 是神創造我們, 而不是我們創造祂, 祂無論如何絕不會給困在我們思想的掣肘裡. 這在《約伯記》裡已清清楚楚的表達出來, 4個朋友理直氣壯的說:

神是公義的神.
義人必得賞賜.
人受苦只因犯罪.
神才不會無緣無故要人受苦.
只要認罪, 神就會把苦難挪開.  

這些道理聽來明明都算沒有不妥, 卻給上帝罵他們「假道學」, 因為祂既然擺到明就是無 (人可理解的) 原因降災, 人又何必倒過來忙著為祂找藉口. 更何況對著一個正在受苦的人, 誇誇其談甚至予以譴責如何能夠幫得到他. 相反那個由頭到尾向祂大聲疾呼, 不停問祂為何偏偏降災給我, 甚至向上帝發晦氣發脾氣的約伯, 最後卻給祂稱讚了.

“好人”為甚麼受苦?這個問題任誰也不能解答得圓滿。照約伯三個朋友的看法,人受苦是因犯罪,得罪上帝,但約伯堅持無罪,不明白為甚麼像他這麼一個人會受這樣的苦。
  就在大家辯論面紅耳赤的時候,巴拉迦的兒子以利戶開始說話。以利戶提醒約伯,受苦自有神的好意,不要一直圈在犯罪或沒有犯罪中(約九:2-3),也不要一直想向神問個明白

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
S!u欣=]
初生嬰兒

會員編號 393375
精華 0
積分 226
帖子 24
威望 0 點
I-See幣 10655 錢
GAME幣 373 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-12-13
註冊天數 5981
狀態 離線
  只顯示 S!u欣=] 的帖子
有冇搞錯呀!!!咁話上帝都得嫁?!

頂部
蘋兒
初生嬰兒

會員編號 377964
精華 0
積分 256
帖子 47
威望 0 點
I-See幣 10958 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-10-9
註冊天數 6047
狀態 離線
  只顯示 蘋兒 的帖子
再補充少少
一個判斷力低,唔肯查經,有疑問都唔理既基督徒

就算佢一生只接觸基督教既事物
佢既信仰一樣好大機會行歪路

可以想像...一個咁既人會唔會錯解,曲解基督教教義?
佢既行為會唔會有偏差?
外間既人見到一個咁既基督徒,算唔算係一個壞見證?

極端例子有太平天國
普通例子生活上都可能遇過,但唔知有冇發現到

所以多元思考,同多查經係非常之重要
一般教會亦會鼓勵

頂部
SoRA仔
版主
737 First Officer

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天  

會員編號 274858
精華 0
積分 2711
帖子 1470
威望 0 點
I-See幣 19850 錢
GAME幣 279 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 210
註冊 2007-2-12
註冊天數 6285
狀態 離線
  只顯示 SoRA仔 的帖子
又話亂論又話暴力

佢地都係以有色眼鏡去對待聖經

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...