加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 〝*藍海與白雲.
載入中 ...
惡魔小兔
初生嬰兒

會員編號 212139
精華 0
積分 389
帖子 11
威望 0 點
I-See幣 11020 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2006-9-17
註冊天數 6449
來自 死神之家
狀態 離線
  只顯示 惡魔小兔 的帖子
〝*藍海與白雲.

藍海芸……一個跟我不配襯的名字
我不像藍海與白雲般平靜
我只懂雨和雪的悲傷
我,就是天生消極

為了討得新同學的歡心
我總是笑著臉扮樂觀
不過,都好像失敗了

Chapter 1   識到朋友啦

(每個中一生都規定要參加暑假嘅夏令營,藍海芸當然都不例外。係返學校途中,佢見到有個女仔坐左係

單車路同行人路嘅中間…)

芸:你無事呀嘛?(扶個女仔起身)

女仔:頭先比架單車撞到姐,無咩事嘅!(企左起身,個人當堂唔平衡)

芸:仲話無事!?你企都企唔穩呀!我扶你番去啦!(捉住個女仔隻手)

女仔:唔…唔該

芸:係啦!同你講左咁耐,都唔知你叫咩名名埋讀咩班添!

女仔:我叫蕭可松,叫我阿松啦!我讀1A班架!你呢?

芸:咦!同班同學喎!我叫藍海芸呀!

松:真嘅!?以後唔怕無伴啦!

(2個女仔講下講下,不知不覺已經番到學校門口…)

人:我係E到嘅helper,佢仲咩事呀?(指住松)

芸:佢比單車撞到隻腳呀!

Helper:跟住我泥啦,我帶你地去醫療室!

(佢地去到醫療室,芸幫松包紮…)

松:你好勁呀,包得咁好!

芸:我小學學過呀嘛!

Helper:我幫你地報到先啦!咩班咩名?

芸:1A,藍海芸同蕭可松。

Helper:哦!包完嘅話去禮堂啦!一出去上一層樓梯就係。

(個Helper講完就走左,過左10分鐘,芸扶松去禮堂,佢地好努力咁搵緊1A班嘅位置)

松:1A班…1A班…呀,係果到呀!

芸:係喎!

(佢地搵左個位坐低左,突然有兩個女仔對佢地喊…)

女仔:黑松露菌!

芸:黑松露菌?

松:我小學時嘅花名泥架。(對藍海芸)Pinky!(對住大喊果女仔)

(兩個女仔行近芸同松)

女仔:邊個泥架,佢好得意呀!(望住芸)

松:佢叫藍海芸呀!(對女仔)哩位叫碧琪,隔離果個係施曉銀。(對芸)

芸:你地好,叫我芸得啦!

琪:嗨!我帶左波子棋呀,一齊玩呀!

(玩左一陣,校長開始發言……)

作者的話:因為想故事快D,所以加多左幾句(事實係懶)。哩個係我第一部小說,請支持下啦!

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
^^傻妹妹
中級會員

會員編號 244048
精華 0
積分 1121
帖子 361
威望 0 點
I-See幣 11488 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-12-9
註冊天數 6366
狀態 離線
  只顯示 ^^傻妹妹 的帖子
點a

我想睇a

po多d  la

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
惡魔小兔
初生嬰兒

會員編號 212139
精華 0
積分 389
帖子 11
威望 0 點
I-See幣 11020 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2006-9-17
註冊天數 6449
來自 死神之家
狀態 離線
  只顯示 惡魔小兔 的帖子
很久也沒玩過了
這種遺忘的感覺
是叫「幸福」嗎
我很想去擁有它
不過,我很了解
如果勉強它留下
只會取得反效果
所以我只好讓它
自由地繞著我飛

Chapter 2   夏令營之上 好好玩呀

(四個女仔係旅行車到玩波子棋……)

芸:又贏啦!哈哈!

松、琪、銀:玩多局啦,我就唔信你鋪鋪都會贏!

(到芸下棋果陣,有個男仔搭嘴……)

男仔:行哩隻啦,唔係一間無棋比佢跳架啦!

芸:咪嘈啦,我自有分數!

(果然,過左陣,果隻棋果然係棋比佢跳,不過芸死好彩,又比佢險勝松一步)

芸:哈!唔知邊個頭先係到話果隻棋無得行,點知又行到比我贏呢?

男仔:你死好彩之嘛!

芸:之嘛之嘛……成個女仔咁,死乸形!

(正當第三次世界大戰要開始果陣,班主任——Ms岑一聲令下,大家都當場靜哂……)

Ms岑:過多個紅綠燈就到目的地架啦!大家快d汁好野!

男仔:下次你小心d呀!(凶住芸)

芸:好怕喎!

(落哂車啦……)

Ms岑:請大家快d分組,每組四男or四女!

(芸、松、琪、銀當然一組……)

芸:邊個做組長呀?

琪:我!(舉埋手)

(琪拎左鎖匙去開門……)

琪:嘩!咁多塵嘅!

芸:等我泥啦!(拎左張濕廁紙抺抺抺)

(唔洗一分鐘,間屋已經閃閃亮……)

松:嘩!一粒塵都無呀!勁!

芸:唔好講笑啦!快d擺好野去飯堂啦!

(飯堂裡……)

校長:為左比你地熟絡d,我同成班老師都整左個遊戲比你地玩。首先每組係到抽張紙,張紙上面有十種唔同嘅語言,你地要照指示去拎指定嘅物件返泥,最快果兩有禮物。如果有唔識嘅語言可以去左下角寫左嘅地方拎解釋……(刪下數百字)

(大家一聽到開始就衝哂出飯堂,芸果組同一組男仔組兼併仲留係飯堂……)

琪:我地都快d去搵解釋囉!

芸:(拎住張紙)唔洗,我識解張紙d字呀!第一公園拎橙色盒、跟住……(刪下數十字)

男仔:咁我地哩組果張呢?(遞張紙比芸)

芸:第一去泳池拎……(刪下數十字)

琪:咦!每組都係同地方唔同物件,咁不如每組派一個人同另一組果個一齊去拎,好無?

男仔組長:ok!咁我同佢,你同佢……(刪下數百字)

(芸竟然同頭先同佢串嘴果個一齊去籃球場)

x:行啦,仲唔行!(拉住芸隻手跑)

(佢地到左籃球場……)

芸:稻草人公仔…稻草人公仔…呀!搵到啦!

x:我都搵到十字架啦,走啦!

芸:哎呀!

x:又點呀!

芸:我閃到隻腳呀!

x:唉!我咩你啦!(咩住芸跑返飯堂)

(途中……)

x:你叫咩名呀?

芸:我叫藍海芸呀!你呢?

x:我叫舒可蘊呀,叫我蘊啦!

芸:哦!臭蘊……(細細聲笑住講)

蘊:你講咩話?(聽到)

芸:廣東話。

蘊:臭芸。

芸:你……(打左下蘊個頭)

(返到去飯堂)

松:咁遲架!咦!芸,你隻腳咩事呀?(扶住芸隻手)

芸:閃到姐!快d入去比d野老師睇啦!(落左蘊個背比松扶)

Ms岑:咁快嘅!真係齊哂喎!

(個個返哂飯堂……)

校長:知大家辛苦啦!已經準備左午飯比大家。一齊祈禱跟住食啦!

繼續

作者的話:加長版……當初七人日嘅禮物送比大家啦!

頂部
Athena`
吹水學徒
...............

會員編號 88717
精華 1
積分 3389
帖子 1293
威望 1 點
I-See幣 16158 錢
GAME幣 347 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2005-12-19
註冊天數 6721
狀態 離線
  只顯示 Athena` 的帖子
由尼一個post開始,,往後的文章請根據 開post教學 post 文章..
         遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。

by athena`

頂部
冰冰小丸子
中級會員

會員編號 247506
精華 0
積分 889
帖子 334
威望 0 點
I-See幣 13697 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 50
註冊 2006-12-15
註冊天數 6360
來自 Hong Kong
狀態 離線
十卜你!!

挺好看!!

頂部
{離.~恨
吹水學徒

會員編號 77231
精華 0
積分 3514
帖子 1498
威望 0 點
I-See幣 11138 錢
GAME幣 401 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2005-11-25
註冊天數 6745
狀態 離線
  只顯示 {離.~恨 的帖子
又真係幾好睇喎..繼續post啦..

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...